Ett av g:a Masters recept i boken ”En ö Fyra årstider Sju krogar” som Kulinariska Gotland givit ut.
Vichysoisse på kaiplök och mandelpotatis med tartar på lax och pilgrimsmussla
(4 personer)
Soppa
300 g Mandelpotatis, skalad, tärnad
100 g Scharlottenlök, hackad
200 g Kaiplök, hackad
2 dl Vitt vin
2 dl Grönsaksbuljong
3 dl Vispgrädde
Salt och peppar
Smör
Fräs potatis och scharlottenlök så att löken svettas. Tillsätt vitt vin och buljong. Låt koka cirka 10 minuter. Häll sedan i grädden och låt koka i 10 minuter till. Avsluta med att tillsätta kaiplöken och smaka av med salt och peppar. Koka inte kaipen för länge, då blir den tråkig i färgen. Mixa allt med stavmixern tills det blir slätt.
Tartar
100 g Lax i fina tärningar
100 g Pilgrimsmusslor, också fintärnat
2 msk Dill, finhackad
2 msk Gräslök, finhackad
2 msk Olivolja
1 tsk Dijonsenap
Salt och peppar
Blanda allt och servera till soppan.
2024 Visby Web